Trvalý pobyt – občané třetích zemí

Povolení k trvalému pobytu se na žádost vydá cizinci po 5 letech nepřetržitého pobytu na území.
Žádost o povolení k trvalému pobytu je oprávněn podat i cizinec, který v době splnění podmínek pobývá mimo území. Jestliže platnost povolení k dlouhodobému pobytu na území skončí cizinci v době jeho nepřítomnosti na území, musí být žádost podána nejpozději do 6 měsíců od skončení platnosti tohoto povolení. V tomto případě podáváte žádost na zastupitelském úřadu ČR.
Žádost o trvalý pobyt lze podat na pracovišti MV ČR podle místa hlášeného pobytu. Žádost zde musíte podat osobně.
K žádosti předložte tyto náležitosti:
  1. Cestovní doklad
  2. Doklad potvrzující splnění podmínky 5 let nepřetržitého přechodného pobytu
  3. 2 fotografie
  4. Doklad o zajištění ubytování
  5. Doklad o zajištění prostředků k pobytu
  6. Doklad o zkoušce z českého jazyka
  7. Na žádost doklad obdobný výpisu z evidence Rejstříku trestů
Náležitosti žádosti o povolení k trvalému pobytu nesmí být starší 180 dnů, s výjimkou cestovního dokladu, rodného listu, dokladu prokazujícího požadovanou znalost českého jazyka a fotografie cizince, pokud odpovídá jeho skutečné podobě.

Výpis z rejstříku trestů

  • Výpis z rejstříku trestů je cizinec povinen předložit na požádání správního orgánu.
  • Výpis z rejstříku trestů musí být vydán státem, jehož je cizinec státním občanem, a dále státy, v nichž cizinec v posledních 3 letech pobýval nepřetržitě po dobu delší než 6 měsíců.
  • Výpis z rejstříku trestů může být nahrazen čestným prohlášením, jestliže daný stát takový doklad nevydává.
  • Povinnost doložit výpis z rejstříku trestů se nevztahuje na cizince mladšího 15 let.
Zdroj: MVCR
Advertisements

9 thoughts on “Trvalý pobyt – občané třetích zemí”

  1. Dekujeme za informace. Zajimalo by me, jestli nikdo nevi o tom o zmene zakona pro studenty tretich zemi ktery chteji zadat trvaly pobyt – porad se pocita leta studia jednu polovinu 🙂 ?

  2. Dobrý den chci se zeptat manžel je ukrajinec a chctěl by zde zažádat o trvalý pobyt je zde ženatý s českou ženou manželé jsou jsou spolu již rok oddáni a mají zde spolu rodinu tak bych se chtěla zeptat zda i v tomto případě musí manžel skldat zkoušku z českého jazyka děkuji předem za odpověď Ficajová

  3. Dobry den chci ze zeptat manzel je s moldavie je uz tady 5 let a my jsme manzele uz skoro jeden rok bude muset skladat zkousku z ceskeho jazyka 15.10 toho to roku budeme manzele rok chtela bych se zeptat kdy mame zadat o trvaly pobyt meho manzela kolik dnu, mesicu pred nebo po svatbe dekuji Vam za odpoved

  4. Slysel jsem o zmenach od zacatku cervna – je li to pravda ze od zacatku cervna trvaly pobyt bude mozne obdrzet po 10-letech nepretrziteho prechodneho pobytu?

  5. Po pěti letech od dlouhodobého pobytu už by mohl zažádat o trvalý pobyt. Zkoušku skládat nemusí, když je manželem Češky.

  6. Dobrý den chtěl bych se zeptat :jsem Slovák a chtěl bych vědět kdy si mohu zažádat o české občanství.Chci si vzít přítelkyni ,ta je občanem české republiky kdy teda mohu požádat o české občanství,s kterou tu žiji . Děkuji

Zanechat Odpověď

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s